Frokostseminar | #MeToo? Hvordan skal varsler om kritikkverdige forhold håndteres? | Stavanger
I kjølvannet av #MeToo-kampanjen og debatten om seksuell trakassering, har svært mange arbeidsgivere spurt oss om hvordan slike saker skal håndteres i praksis. Vår erfaring er at de fleste varslingssaker kan håndteres av arbeidsgiver selv, evt. med noe ekstern støtte, uten å komme i konflikt med kravet om forsvarlig håndtering. Sakene kan dermed gjennomføres effektivt og uten unødvendige kostnader for arbeidsgiver. I dette frokostseminaret gir vi konkrete og praktiske tips og råd for hvordan arbeidsgiver bør gå frem i varslingssaker.

Praktisk informasjon
Vi har i flere år merket en stadig økende mengde saker som involverer varsel om bl.a. trakassering, mobbing, utfrysing, arbeidsmiljøproblematikk og påstander om gjengjeldelse. Bare i 2017 har Kluge gitt bistand i et tosifret antall større og mindre varslingssaker til både private og offentlige arbeidsgivere. Sakene reiser en rekke problemstillinger, og her nevnes noen:
- Hvilke plikter har arbeidsgiver til å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, herunder å forebygge mobbing, trakassering og annen arbeidsmiljøproblematikk?
- Hvordan skal man best legge til rette for varsling?
- Hvilke plikter/rettigheter har de ansatte når det gjelder å melde fra om evt. problemer i virksomheten?
- Hvor går grensen for hva som anses som mobbing, trakassering m.m.?
- Hvordan skal arbeidsgiver håndtere et mottatt varsel på korrekt måte?
- Hvordan skal man legge konflikter bak seg etter gjennomført granskning?
- For offentlige arbeidsgivere oppstår det også ofte spørsmål om rett til innsyn i varslinger og varslingsrapporter