Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

Afghanske kvinner lærer om sine rettigheter

– Mange Afghanske kvinner er ikke klar over hvilke rettigheter de har, sier Flyktninghjelpens Suhaila Danesjo. Hun hjelper afghanske kvinner som er på flukt i eget land med juridiske og økonomiske problemer.

Afghanske kvinner lærer om sine rettigheter. Foto: Danielle Moylan/Flyktninghjelpen

- I Afghanistan blir kvinner sett på som skygger uten innflytelse. Flyktninghjelpen jobber mot at kvinner skal være fullverdige medlemmer av samfunnet, sier Danesjo.

Vi driver blant annet kurs der kvinner lærer om hvilke rettigheter de har og hvordan de kan bruke dem i samfunnet. Vi hjelper tusenvis av sårbare flyktninger, internt fordrevne og lokalsamfunn hvert år med fri rettshjelp og rådgivning. Vi har et særlig fokus på land-rettigheter for kvinner.

- Mange av kvinnene jeg jobber med er helt alene. I Afghanistan er det vanlig at det er familien til mannen som arver eiendommen hans når han dør. Dette fører til at mange afghanske enker må forlate huset sitt og må klare seg selv. Samtidig blir det sett på som skamfullt om kvinner jobber, forteller Danesjo.

Med flyktninghjelpens kvinnelige rådgivere er det enklere å nå ut til sårbare kvinner. - Som ung kvinne, ville folk bli mistenksomme hvis en mannlig rådgiver hjalp oss, når Meher hjelper oss er det ingen som snakker, forteller Fatima, en ung kvinne som fikk hjelp av Flyktninghjelpens assistent da mannen hennes forlot henne.

Kluge og Flyktninghjelpen har et samarbeid for å hjelpe mennesker på flukt med nødvendig juridisk veiledning og råd. Kluge bidrar med å styrke den juridiske kompetansen ved å være en aktiv bidragsyter og samarbeidspartner.

Det er laget en liten dokumetar om Flyktninghjelpens arbeid for kvinners rettigheter i Afghanistan.