Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

Tre år på flukt

I over tre år har Ayinda (11) levd i en flyktningleir i Irak. Hun er et av barna du møter i TV2s Artistgalla for Flyktninghjelpen, Kluges humanitære partner.

Ayinda i døråpningen på huset Flyktninghjelpen har satt opp for dem
Ayinda i døråpningen på huset Flyktninghjelpen har satt opp for dem. Foto: Flyktninghjelpen

- Krigen kom nærmere hele tiden. En dag hørte vi lyden av bombene i nabolaget. Da bestemte foreldrene våre seg for å flykte, sier Ayinda.

Redde hver natt

Ayinda bor sammen med foreldrene og søstrene Levin (6), Lilav (8) og Kalin (2), i flyktningleiren Kawrgosk rett utenfor Erbil i den kurdiskstyrte regionen i Nord-Irak. Her har familien bodd siden de flyktet fra Syria i 2013.

- Barna var redde hver eneste natt. Folk måtte flykte gang på gang, og hadde alltid bager stående klare i tilfelle kampene kom for nære, sier Ayindas mor, Shereen.

To år i telt

Hjemme i Syria hadde de sitt eget hus og led ingen nød.
- De første to årene bodde vi i et telt. Om vinteren ble det iskaldt og fylt av vann, og vi var alltid redde for at parafinovnene skulle lage brann, sier Shereen. Nå har de fått et lite hus av Flyktninghjelpens huslyprogram i Kawrgosk. De mest sårbare familiene prioriteres i programmet.

- Vi føler oss mye tryggere i dette huset, sier Shereen. Hun er også glad for at barna får gå på skole i leiren. I Syria jobbet ektemannen som maler. Nå selger han parafin i leiren og kan tjene et par hundre kroner dagen. Men noen ganger kan det gå flere måneder uten at han får noe arbeid. Vi lever på det aller nødvendigste. Kalin trenger behandling, men det fins ikke noe tilbud som vi har råd til. Det er et hardt liv her i leiren, sier Shereen.

Lørdag 17. desember går TV2 og Flyktninghjelpen sammen om et krafttak for å skaffe flere faddere til organisasjonens arbeid, slik at enda flere barn og familier på flukt kan få hjelp.

- Vi håper så mange som mulig vil se på programmet og melde seg som faddere. Sammen med våre næringslivspartnere utgjør fadderne våre den største og viktigste private givergruppen vår, sier Annicken Saxlund, næringslivsansvarlig i Flyktninghjelpen.

Kawrgosk flyktningleir
Kawrgosk flyktningleir hvor det bor 10.000 mennesker i leiren rett utenfor Erbil i Nord-Irak. Foto: Flyktninghjelpen

Kluge og Flyktninghjelpen

Kluge og Flyktninghjelpen har i flere år hatt et samarbeid for å hjelpe mennesker på flukt med nødvendig juridisk veiledning og råd. Samarbeidet består av faglig utveksling og pro bono-tjenester fra Kluge til Flyktninghjelpen.

- Flyktninghjelpen gjør en fantastisk og uvurderlig innsats hver eneste dag, og det er godt å kunne bidra der vi kan, sier Bosse Langaas, Head of Strategy & Operations i Kluge.