Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

65,6 millioner mennesker på flukt

Antallet flyktninger steg med nær 900.000 til 25,4 millioner i 2016. Tallet på mennesker på flukt i eget land er 40,3 millioner. Dette er femte året på rad totaltallene stiger, og dermed fortsetter antallet mennesker på flukt å ligge på et historisk høyt nivå.

 

Foto: Flyktninghjelpen

Flyktningregnskapet 2017

– Vår rapport viser en verden i ubalanse og med fryktelige overgrep mot sivile. Vi kan ikke akseptere at så store befolkningsgrupper på flukt blir den nye normalen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Antallet flyktninger i verden har nå passert 25 millioner. I tillegg var over 40 millioner mennesker på flukt i eget land ved inngangen til 2017, viser tall som Flyktninghjelpen og FNs Høykommissær for Flyktninger (UNHCR) la frem mandag.

– Tallene demonstrerer at vi mislykkes med å finne løsninger på de langvarige konfliktene, samtidig som nye konflikter oppstår og forverres. Det er alarmerende at antallet mennesker på flukt har økt fem år på rad fra det som allerede var et historisk høyt nivå, sier Egeland.

I skyggen av krisene i Syria og Irak, drev konflikter i Den demokratiske republikken Kongo, Nigeria og Sør-Sudan millioner av mennesker på flukt fra sine hjem i fjor. Rundt halvparten av de nye flyktningene i Afrika søkte beskyttelse i Uganda, som var det landet i verden som tok imot flest nye flyktninger.

 – Flyktningkrisene fortsetter å utspille seg på den andre siden av våre europeiske murer. Selv om flyktningene ikke lenger kommer hit til Norge og Europa, betyr ikke det at krisene er over, sier Egeland.

6.835.624 personer fikk hjelp av Flyktninghjelpen i fjor. Det er én av ti av totalt 65.3 millioner mennesker som var på flukt i 2016.

Kluge har over flere år hatt et samarbeid med Flyktninghjelpen hvor vi blant annet bidrar med juridisk veiledning og råd.

 - Over 65 millioner mennesker på flukt er et vanskelig tall å begripe. Det er helt umulig å forestille seg den kaotiske virkeligheten disse menneskene opplever. Flyktninghjelpen gjør en fantastisk og uvurderlig innsats hver eneste dag, og det er godt å kunne bidra der vi kan, sier Bosse Langaas, Head of Strategy & Operations i Kluge.

Les mer om Flyktningregnskapet 2017