Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

Kluge i JUSbilaget: Da Kluge slo en kommune konkurs

Finansavisens JUSbilag skrev på fredag om Kristofer Kluge som i 1927 skapte historie, panikk og et nytt lovverk ved å slå en kommune konkurs. Han ble Milorg-sjef, fengslet av Gestapo og Kluge var med fra oljeeventyrets begynnelse. Ingen tvil om at Kluge har satt sitt preg på jushistorien.

Grini_fanger
LØSLATT: Advokat Kristofer Kluge ble pågrepet av tyskerne i 1944. Han sonet i Grini fangeleir, hvor han satt frem til krigens slutt i mai 1945 sammen med 5.500 andre fanger. Tyskerne fant aldri ut at han var Milorgleder i Rogaland. Bildet viser Grini-fanger som feirer freden før de reiste hjem. Foto: NTB Scanpix

"1923 var et spesielt år i Kristofer Nordahl Kluges 31 år gamle liv. Faren Matias døde i april det året, advokat Kluge fikk møte i Høyesterett, han ble medlem av Stavanger bystyre og han skilte lag med advokat Jacob Vik som hadde vært hans læremester gjennom syv år. Kluge ville stå på egne ben og startet sin egen advokatpraksis det året. 

Én enslig advokat ved sin skrivepult har siden den gang utviklet seg til en av landets største advokatselskaper med kontor i fire byer, over 160 ansatte og salærinntekter på 347 millioner kroner i fjor.", skriver Finansavisen i fredagens JUSbilag. 

Les om Kluges opprinnelse, om dommen som falt på sensommeren 1927 i Høyesterett som den første og eneste gang i historien der en kommune i Norge ble slått konkurs. Om Kristofer Kluges valg om å lede Milorg videre fra Stavanger under andre verdenskrig og om økende omsetning og åpning av kontor i Oslo, Bergen og Hamar.

Les hele artikkelen fra Finansavisens JUSbilag 17.02.2017 (PDF)