Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

Kluge i Finansavisen: Døren til Iran er ikke stengt

USA gjeninnførte de første sanksjonene mot Iran 7. august 2018. Fra og med november vil alle sanksjonene mot landet igjen være trådt i kraft. Det er ingen tvil om at effekten av sanksjonene er negativ for norsk næringsliv, men det utelukker ikke videre aktivitet.

demonstrasjon
Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix

– Det å drive alminnelig handel er ikke nødvendigvis så farlig som det mange vil ha det til. En rekke vareområder er nemlig ikke underlagt USAs nye sanksjonsregime, uttaler advokat Ronny Rosenvold til Finansavisen.

Finansavisen skriver at tall fra SSB viser en betydelig vekst i eksporten fra Norge til Iran etter sanksjonene ble hevet i 2016. Det samme så man på importen fra landet. Det Norge og Iran først og fremst har av felles næringsinteresser, er at begge landene er store produsenter av olje og gass.

Selv om det er gode muligheter for å drive handel med Iran understreker Rosenvold at det er grunn til å ta forhåndsregler.

– Ikke betal med dollar. Da blir det registrert og man kan få problemer. Betal eller krev betaling i euro, pund eller andre valutaer, sier Rosenvold.

Kluge advokatfirma er et av svært få advokatkontor med god kompetanse på sanksjoner og eksportkontroll. Flere av våre advokater bistår regelmessig norske og utenlandske foretak i slike spørsmål.

Les hele artikkelen fra Finansavisens JUSbilag 13.09.2018 (PDF)