Gå til Hovedinnhold Gå til Navigasjon

Ombruk av byggematerialer

Kluge har sammen med Entra ASA skrevet en artikkel knyttet til ombruk av materialer i byggebransjen. Artikkelen tar utgangspunkt i Entras prosjekt Kristian August gate 13 i Oslo sentrum, hvor Entra blant annet har gjenbrukt hulldekker fra regjeringskvartalet, stålkonstruksjoner og tekniske anlegg.

byggeprosjekt

Prosjektet viser at gjenbruk av byggevarer er en realitet i dagens byggenæring. Dette er viktig, både fordi bransjen må være sitt miljøansvar bevisst og fordi ombruk i fremtiden vil være kommersielt fordelaktig.

Ombruk av byggematerialer er av mange grunner en krevende øvelse – også hva gjelder mulige juridiske hindringer. Byggeteknisk forskrift, forurensningsregelverket og reglene om dokumentasjonskrav (herunder CE-merking) utgjør sentrale skranker for aktører som ønsker å gjenbruke materialer. Kluge-advokatene Espen Nyland og Matias Apelseth har bistått Entra i prosjektet.

I artikkelen etterlyser Entra og Kluge bedre rammevilkår for byggenæringen.

Se artikkelen: Brukte materialer er gode som nye byggeklosser - men med dagens regelverk blir de fort bremseklosser (PDF fra bygg.no)